Natura

Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița se întinde pe 36.364,8 hectare în județul Caraș-Severin, protejând cea mai compactă suprafață calcaroasă din România – peste 800 km². Situat între 152 metri altitudine și 1.160 metri pe Vârful Leordiș, parcul este renumit pentru cascadele sale spectaculoase de travertin.
Șase Rezervații Naturale Unice
Parcul cuprinde șase rezervații naturale care protejează aproape 19% din suprafața totală:
- Cheile Nerei-Beușnița (4.069 ha) – cea mai mare și spectaculoasă
- Valea Ciclovei-Ilidia (1.939 ha) – refugiu pentru fauna carpatică
- Ducin (285 ha) – peisaje carstice deosebite
- Izvorul Bigăr (271 ha) – casa faimoasei Cascade Bigăr
- Cheile Sușarei (248 ha) – chei dramatice și cascade în trepte
- Liciovacea (33 ha) – păduri seculare protejate
Fenomenul Carstic Spectacular
Parcul protejează un mediu carstic excepțional caracterizat prin:
- Platouri calcaroase cu doline, lapiezuri și avene (Poiana Roșchii, Poiana Liciovacea, Poiana Florii)
- Chei spectaculoase săpate în abrupturile calcaroase, numite în Banat “cârșii”
- Izbucuri puternice la marginea platourilor: Beiului, Bigăr, Beușnița, Moceriș
- Depuneri de travertin care au creat cascade de un farmec deosebit

Cascada Bigăr
Cunoscută din 2013 ca una dintre cele mai frumoase cascade din lume, Cascada Bigăr fascinează prin forma sa unică de clopot acoperit de mușchi verde. Cu o înălțime de doar 8 metri, apa se prelinge în șuviețe cu debit variabil, creând un spectacol natural deosebit.
Localizare: DN57B, la 17 km de Anina și 12 km de Bozovici, în dreptul Paralelei 45 Facilități: Platformă de acces, pod de lemn, traseu pietonal amenajat
Ochiul Beiului
Lac de dolină cu diametrul de 15 metri și adâncimea de 3,5 metri, alimentat continuu de un izbuc puternic. Apa cristalină luminată de razele soarelui capătă o culoare verde-albăstruie fascinantă. Limpezimea perfectă permite vizibilitatea până în adâncul stâncos, iar izbucul nu înghează niciodată datorită temperaturii constante între 4-8°C.

Cascadele Beuşniţei
Formate de-a lungul sutelor de ani prin acțiunea apei asupra calcarului, aceste cascade se prăvălesc în trepte spectaculoase. Calcarul dizolvat s-a depus de-a lungul râului peste vegetație, formând tuful calcaros caracteristic.
Acces: Marcaj cruce roșie de la Ochiul Beiului (30 minute) Particularitate: Trei cascade verticale cu perdele de apă peste mușchiul verde
Cascada Văioaga
Situată la 2,5 km de Podul Beiului, sub drumul forestier, este semnalizată de un indicator de lemn. Accesul se face prin scurtă abatere de pe traseul principal.
Alte Cascade Remarcabile
- Cascada Sușara: 15 metri în două trepte, ușor accesibilă din Sasca Montană
- Cascada Moceriș: 10 metri, similară cu Bigăr prin formă
- Cascada Cârșa: 30 metri în două trepte, pe Valea Minișului
Title
Biodiversitate și Patrimoniu UNESCO
Parcul este acoperit în cea mai mare parte de păduri de fag, completate cu carpen, stejar, frasin și arin. În 2017, peste 4.000 hectare de pădure seculară de fag au fost introduse în patrimoniul natural UNESCO.
Datorită limitelor naturale aflate pe culmi și localizării într-o zonă montană izolată și greu accesibilă, dinamica naturală a zonei nu a fost perturbată, de-a lungul secolelor. Singurele excepții înregistrate au fost legate de folosirea codrilor ca adăpost de către sătenii zonei, în timpul invaziilor turcilor, și de traversarea lor, ocazională, de către păstori și de animalele lor.
Fauna Protejată
Situl Natura 2000 protejează specii importante: râs, lup, jder, viperă cu corn, scorpion, lilieci, vidre, libelule, fluturi, racul de ponoare, pești, amfibieni, șoim călător, rădașca.
Flora Specifică
Clima submediteraneană permite dezvoltarea unor specii deosebite: alun turcesc, cărpiniță, scumpie, ghimpe, liliac, diverse orchidee.
Lumea Subterană
Parcul găzduiește peste 470 de peșteri și avene, majoritatea accesibile doar cu echipament speologic. Cea mai lungă peșteră este Peștera cu Zgârieturi, cu o dezvoltare de peste 3.000 metri.
